چیلر صنعتی (Industrial Chiller) دستگاهی است که از طریق سیکل تبرید تراکمی یا جذبی و با سرد کردن سیال واسط تولید سرمایش و برودت میکند. سیال واسط در چیلر صنعتی میتواند آب یا اتیلن گلیکول (ضد یخ) باشد.
از سرمایش تولید شده در چیلرهای صنعتی در سرمایشهای فرایندی، خنککاری تجهیزات و قالبهای صنعتی، رطوبتگیری از هوای فشرده و همچنین تهویه مطبوع استفاده میشود.
چیلر صنعتی با ویژگی های بسیار خاصی باید طراحی و ساخته شود تا بتواند در ۳۶۵ روز سال و در برخی کاربردها بدون هیچ وقفه ای کار کند و آب سرد مورد نیاز برای خنک کاری دستگاه ها و فرآیندهای صنعتی را فراهم کند که در ادامه به بررسی ویژگی ها ، کاربرد ، انواع و قیمت آن خواهیم پرداخت.
چیلرهای صنعتی از نظر سیکل کاری به دو دسته چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم می شوند. چیلر تراکمی صنعتی از نظر نوع کندانسور به دو نوع آب خنک (که به آن چیلر تراکمی آب خنک یا آبی گفته می شود) و هوا خنک (که به آن چیلر تراکمی هوا خنک یا هوایی گفته می شود) طبقه بندی می شود که هر کدام نیز از نظر نوع کمپرسور چهار نوع زیر تقسیم بندی می شوند:
چیلر رفت و برگشتی یا ضربه ای
چیلر سانتریفیوژ یا گریز از مرکز
چیلر اسکرو یا مارپیچی
چیلر اسکرال یا حلزونی
چیلر صنعتی چیست؟
این چهار مدل از نوع مکانیکی یا تراکمی هستند که کمپرسور آنها توسط الکتروموتور به چرخش در می آید.
معرفی چیلر
چیلر در لغت به معنای سردکن می باشد. در واقع، چیلر مکانیزمی است که بر اساس یک سیکل برودتی (تراکمی بخار یا جذبی)، با ایجاد جریان سیال سردی بنام مبرد و با به گردش درآوردن آن درون یک مبدل حرارتی (اواپراتور)، آب سرد (Chilled water) تولید می کند.
به عبارتی محصول خروجی تمام چیلرها آب سرد در محدوده دمایی 6 الی 7 درجه سانتی گراد هست که از آن به منظور تهویه مطبوع یا برودت صنعتی استفاده می شود. در این مطلب تمرکز ما بر روی چیلرهای صنعتی است.
چیلر صنعتی یکی از مهمترین وسایل لازم برای اکثر صنایع و کارخانه هاست . به وسیله آن میتوانیم به راحتی دمای ماشین آلات صنعتی را پایین نگهداشته و چرخه تولید محصول را سرد کنیم . از آنجایی که چیلر صنعتی اهمیت بسیار بالایی برای صنایع مختلف دارد بر آن شدیم تا مقاله ای با عنوان ( هر آنچه باید در مورد چیلر صنعتی بدانیم ) بنویسیم .
در این مقاله شما را به طور کامل با صفر تا صد تعریف چیلر صنعتی آشنا میکنیم . همچنین توضیحات مفصلی در مورد کاربرد و اندازه های مختلف آن میدهیم . امیدواریم که در پایان این نوشته توانسته باشیم به تمام سوالات شما پاسخ دهیم . پس با ادامه مقاله با ما همراه باشید .
برای اینکه بتوانیم در مورد چیلر صحبت کنیم در ابتدا باید به طور کامل و دقیق با تعریف آن آشنا شویم . چیلر در واقع به صورت کلی به معنای آب سرد کن است . چیلرها به صورتی ساخته میشوند که با مکانیزمی خاص تولید آب سرد کرده و محیط را خنک میکنند .
این آب سرد در ماشین آلات صنعتی ، تهویه مطبوع و … به کار میرود . اهمیت چیلر به قدری بالاست که در طیف وسیعی از ماشین آلات و صنایع مختلف کاربرد دارد . برای ورود به بحث چیلر صنعتی ابتدا باید با دو مفهوم آشنا شویم که در ادامه بیان میگردد .
تبرید : فرآیندی است که در طی آن گرما از یک ماده یا فضا گرفته شده و در یک مکان دیگر رها میشود . در واقع انتقال گرما صورت میگیرد . در واقع چیلرها با فرآیند تبرید دنبال کاهش دما در محیط هستند . تبرید با نام سرمایش هم شناخته میشود .
مبرد : ماده ای خاص است که هم به صورت گاز و هم به صورت مایع وجود دارد . عملکرد آن به این شکل است که باعث کاهش دمای سطح مشخصی از یک ناحیه میشود . این ماده در فرآیند تبرید مورد استفاده قرار میگیرد . همچنین در سیستم یخچال و کولر ماشین هم از این ماده استفاده میشود . به طور کلی در سیستمهای برودتی کاربرد بسیار دارد .
مهمترین مشخصه دستگاه چیلر صنعتی نسبت به چیلرهای دیگر (مانند چیلرهای ساختمانی یا غیر صنعتی) این است که معمولا در تمام روزهای سال و به صورت دائم (در برخی کاربردها به صورت ۲۴ ساعته) کار می کنند (بر خلاف چیلرهای ساختمانی که فقط در روزهای گرم سال مورد استفاده قرار می گیرند) و چون عملکرد صحیح ماشین آلات صنعتی یا اماکن صنعتی مستلزم کارکرد بدون وقفه چیلرها برای خنک کاری است ، بایستی برای این چیلرها ، ضریب اطمینان بالا و نیز طراحی به صورت چند مرحله ای صورت بگیرد.
چیلر صنعتی چیست؟
دستگاه چیلر صنعتی عمل سردسازی آب (تا زیر صفر یا بالای صفر درجه سانتی گراد) را با استفاده از سیکل تبرید تراکمی یا جذبی انجام می دهد. آب سرد شده کاربردهای گوناگونی خواهد داشت که می تواند برای سرمایش هوای محیط و یا سرمایش تجهیزات ، ماشین آلات و مکانیزم های صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد.
توان تولیدی یک چیلر صنعتی معمولا بین ۱ تا ۱۰۰۰ تن تبرید است که البته برخی از سازندگان توانایی تولید تناژهای بالاتر را نیز دارند.
چیلر صنعتی ۲ و ۴ مدار چیست ؟
منظور از ضریب اطمینان بالا و طراحی به صورت چند مرحله ای این است که چیلر صنعتی باید به گونه ای طراحی و ساخته شود که کمپرسورها و مدارهای کاری آن مرحله به مرحله (برای مثال ۲۵ درصد به ۲۵ درصد) و به صورت نوبتی وارد مدار کاری شده تا ضمن افزایش طول عمر سیستم ، متناسب با نیاز ، انرژی مصرف شود.
برای مثال اگر یک دستگاه یا فرآیند صنعتی به ۸۰ تن تبرید برودت نیاز داشته باشد بهتر است که در دستگاه چیلر صنعتی مورد نظر از ۲ کمپرسور ۴۰ تن تبرید (۲ مداره) و یا ۴ کمپرسور ۲۰ تن تبرید (۴ مداره) استفاده شود.
بدین ترتیب اگر حتی یکی از کمپرسورها به هر دلیلی از کار بیافتد ، مابقی کمپرسورها تحت تاثیر کمپرسور معیوب قرار نگرفته و سیستم با ۵۰ یا ۷۵ درصد توان کل به کار خود ادامه می دهد و فرآیند صنعتی مورد نظر متوقف نمی گردد. در شکل زیر نمونه هایی از چیلرهای مجهز به کمپرسورهای اسکرو بیتزر و هنبل را مشاهده می کنید که در حال ساخت به صورت ۲ مدار و ۴ مدار در محل کارخانه شرکت ما هستند.
چیلرهای صنعتیای که معمولاً در صنایع استفاده میشوند از نوع تراکمی هستند و بسته به شرایط مورد نیاز میتوان از نوع آب خنک یا هوا خنک آنان استفاده کرد.
ساختار چیلرهای صنعتی کاملاً شبیه چیلر تراکمی هستند و در واقع چیلر صنعتی زیر مجموعه چیلر تراکمی میباشد.
چیلرهای صنعتی از چهار قسمت اصلی کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و اکسپنشن ولو (شیر انبساط) تشکیل شدهاند و علاوه بر این از قطعات مختلف کنترلی و حفاظتی در ساخت چیلر صنعتی استفاده میشود.
دلیل اینکه از چیلر جذبی کمتر و حتی به ندرت در صنعت استفاده میشود هزینه خرید، نگهداری و استهلاک بسیار بالای آنهاست در ضمن چیلرهای جذبی در ظرفیتهای برودتی بالا طراحی و تولید میشوند و فاقد کنترل ظرفیت میباشند. مجموعه این موارد باعث میشود کارفرمایان اقبال کمتری را برای استفاده از چیلر جذبی از خود نشان دهند.
شناخت انواع چیلر
اصلی ترین دسته بندی انواع چیلر بر اساس نوع سیکل کاریِ آنها می باشد. چنانکه چیلرها یا تراکمی هستند یا جذبی. این ماشین ها بر اساس پارامترهای دیگری هم دسته بندی می شوند اما نوع سیکل کاری چیلر، رایج ترین عامل تفاوت آن ها است. هر کدام از چیلرهای دسته بندی زیر اگر در برودت صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد، در اصطلاح آن را چیلر صنعتی می نامند.