کمپرسور کولرگازی
یک کمپرسور به عنوان “قلب” یک سیستم خنک کننده مکانیکی مبتنی بر مبرد عمل می کند. در داخل هر یونیت کولر گازی یک کمپرسور وجود دارد. کمپرسور کولر گازی نقش مهمی در فشردن مبرد هنگام ورود به دستگاه به منظور افزایش درجه حرارت آن دارد. به محض گرم شدن، گاز از کمپرسور خارج شده و وارد کندانسور می شود تا روند خنک کننده شروع شود. در حالی که همه کمپرسورهای کولر گازی کار مشابهی انجام می دهند، آنها به روش های مختلفی کار می کنند و جوانب مثبت و منفی دیگری را ارائه می دهند.
یک سیستم تهویه مطبوع بدون کمپروسور نمی تواند کار کند چون وظیفه اصلی یک کمپروسور کمپرس و متراکم کردن گاز مبرد می باشد ، توجه به قدرت و ساختار آن بسیار مهم و حیاطی است چون وجود یک کمپروسور بی کیفیت سیکل خنک کنندگی کمتر را در پی خواهد داشت
مبانی کمپروسور :
کمپروسور قطعه اصلی یک کولر گازی محسوب می شود این کمپروسور باید در فضای باز قرار گیرد و وظیفه آن این است که مبرد مورد نیاز برای انتقال از طریق کویل های یونیت های داخلی و خارجی و همچنین متراکم کردن و کمپرس کردن گاز مبرد و همچنین استفاده از انرژی به مبرد را به گردش بگزارد .
به طور کلی می توان تمامی کمپروسور های تولید شده را در سراسر جهان به سه دسته تقسیم کرد :
1 : کمپروسور روتاری : کمپروسور هایی که به صورت عمودی توسط یک شبکه عملکرد فشرده و کمپرس گاز را انجام می دهد .
2 : کمپروسور های پیستونی : این نوع کمپروسور ها توسط یک پیستون در داخل سیلندر عملکرد کمپرس را انجام می دهد .
3 : کمپروسور های اسکرول : این نوع کمپروسور که از بهترین کمپروسور ها و پیشرفته ترین نوع کمپروسورها محسوب می شود و عملکرد آنها به صورت سانتریفیوژی و چرخشی عمل می کندد و عموما از انواع کمپروسور های دیگر پر کازآمد تر و طول عمر بیشتری نسبت به بقیه دارند .
شرایط آب و هوایی کمپروسور ها :
شرایط کارکرد محیطی کمپرسور کولر گازی با توجه به محلی که قرار است در آن فعالیت کنند بسیار مهم است به طور یک قاعده کلی کمپروسور های تولید شده از نظر شرایط آب و هوایی به دو دسته T1 و T3 تقسیم بندی می شوند .
شرایط آب و هوایی T1 به مناطقی معتدل و نیمه معتدل و کوهستانی اطلاق می شود که شرایط دما بیشتر از 30 درجه سانتی گراد می باشد که لازم به ذکر است فعالیت کمپروسورهای T1 در شرایط و منطقه هایی که بیشتر از 35 درجه سانتی گراد باشند اصطلاحا اورلود و از فعالیت خد باز می ایستد .
شرایط آب و هوایی T3 به شرایط و مناطقی اطلاق می شود که بسیار گرم سیر و استوایی هستند ، در این حالت کمپروسور می تواند تا 60 درجه سانتی گراد گرمای محیط را تحمل و به عملکرد خود ادامه دهند .
لازم به ذکر است هیچ گاه از کمپروسور هایی که با شرایط آب و هوایی شما مطابقت ندارد خریداری و استفاده نکنید چون با این کار از هدر رفتن پول خود جلوگیری خواهید کرد .
تعمیرات کمپرسور کولر گازی :
به طور کلی هرگاه یک کمپرسور کولر گازی در طی یک فصل پر فعالیت تحت فشار زیادی قرار گیرد به صورت تدریجی ساقط می شود . از دیگر عوامل خراب شدن کمپروسورها می توان به میران انرژی که به کمپروسور می رسد توجه کرد ، تجربه نشان داده است اگر مقدار انرژی کمتر باشد فعالیت کمپروسور سست و اگر زیاد باشد موجب آسیب به کمپروسور خواهد شد .
از عوامل دیگر خراب شدن کمپروسور ها می توان به تحت فشار بودن کمپرسور کولر گازی ها در شرایط غیر استاندارداشاره کرد که می توان به نامناسب بودن قرارگیری کندانسور در فضای بیرون به نحوی که مجموعه کندانسور عملکرد تخلیه هوای گرم را به خوبی انجام ندهد و یا خطوط ارسال مبرد دچار خم شدن شده باشد .
عواملی همچون کثیف بودن روغن گاز مبرد میتواند از دلایل دیگر خرابی کمپروسور باشد ، لذا خواهشمندیم همیشه مراکز اتصال لوله ها به کمپروسور را برسی کنید و محل اتصال حتما باید توسط متخصصین برسی شود تا میزان مبرد موجود در دستگاه و روغن آن برسی شود .
کمپرسور کولر گازی پیستونی
همانطور که از اسم این نوع کمپرسور نیز مشخص است، عملیات لازم جهت کمپرس کردن گاز در کولر گازی توسط یک پیستون و سیلندر انجام میشود. این نوع کمپرسور کولر گازی عملیاتی مشابه سیستم احتراق خودرو دارد. البته در اینجا احتراقی ایجا نمی شود. عملیات تراکم و انتقال گاز مبرد به این گونه است که با حرکت رفت و برگشت پیستون، مقداری از گاز مبرد به داخل سیلندر هدایت میشود و سپس پیستون به پایین حرکت کرده مبرد را متراکم میکند و با فشار زیاد به داخل سیستم کولر گازی میفرستد.
این نوع کمپرسور، یکی از قدیمی ترین انواع موتور کولر گازی است که مورد استفاده قرار گرفته است و هنوز نیز کاربردهای خاص خود را دارد.
قدرت بالا و عمر زیاد این نوع از کمپرسور کولر گازی باعث شده است که، از آنها در در مناطق گرمسیر، مثل جنوب یا قسمتهای مرکزی ایران بیشتر استفاده شود. موتور پیستونی کولر گازی که به آن موتور سنگین هم میگویند، مزایا و معایب زیر را دارد.
مزایای موتور پیستونی کولر گازی
- قیمت مناسب آن نسبت به سایر موتورهای کولر گازی
- توانایی تحمل دمای بالا؛ به همین دلیل از این نوع کمپرسور در مناطق گرم استفاده میشود.
- کاربرد وسیع آنها در انواع صنایع
- این نوع کمپرسور کولر گازی، با انواع گازهای مبرد سازگاری دارد.
- وجود تعداد بالای تعمیرکار متخصص این نوع کمپرسور
معایب کمپرسور پیستونی کولر گازی
این نوع موتور کولر گازی، در کنار مزایایی که دارد، دارای عیب هایی نیز هست. عیب خاصی که میتوان برای این نوع کولر گازی نام برد، صدای آن و سایر مواردی که در زیر بیان شده است:
و گاهی ممکن است این صدا اذیت کننده نیز باشد.
- صدای زیاد آن: به صورت کلی، کولر گازی که کمپرسور پیستونی داشته باشد صدای زیادی تولید میکند، که البته انجام سرویس کولر گازی به صورت دوره ای، از صدای آن میکاهد.
- مصرف بالا ی آن نیز از دیگر معایب موتور پیستونی کولر است.
- دارای راندمان و انرژی پایینتر نسب به سایر موتورها است.
کمپرسور کولر گازی مدل روتاری
کمپرسورهای روتاری، دستگاههایی هستند که تمامی عملیات مکش مبرد و فشرده سازی آن را با استفاده از تیغههایی انجام میدهند که به صورت دایره وار( 360 درجه )، در شیارهای خاص خود چرخش پیدا میکنند. نحوه کار این نوع از کمپرسور کولر گازی به این صورت است که گاز مبرد از طریق یک دریچه به داخل کمپرسور کولر گازی مکش میشود.
زمانی که مبرد وارد فضای کمپرسور روتاری میشود، توسط تیغههایی که با سرعت در حال چرخش هستند به سمت قسمت خروجی فرستاده شده و کمپرس میشوند. در واقع فشار ایجاد شده توسط هدایت پره یا تیغهها، باعث فشرده شدن مبرد و انتقال با فشار بالا به سیستم میشود.
با توجه به نوع ساختار کمپرسور روتاری کولر گازی، عملکرد آن در مناطق سردسیر و مرطوب بهتر است. در نتیجه بیشتر این نوع کولر گازی را در غرب و شمال ایران مییابیم. از این نوع کمپرسور با نام هایی مثل موتور خوشه ای، موتور موشکی و موتور دراز نیز یاد میشود.
مزایای موتور کولر گازی روتاری
این نوع کمپرسور به نسبت کمپرسور پیستونی دارای مزایای زیر میباشد:
- صدای کمتر نسبت به کمپرسور پیستونی
- مصرف بهینه نسبت به موتور پیستونی
- راندمان بالاتر نسبت به موتور کولر گازی پیستونی
معایب کمپرسور کولر گازی روتاری
- هزینه تعمیرات بیشتر، نسبت به کمپرسور پیستونی
- نسبت به سایر کمپرسورها، ظرفیت پایین تری دارد ( حدود 18 کیلو وات)
اسکرال، یکی از انواع کمپرسور کولر گازی
یکی از جدیدترین و به روز ترین انواع کمپرسور کولر گازی، نوع اسکرال است، که به آن، کمپرسور مارپیچی نیز میگویند. دو مارپیچ درون این نوع کمپرسور وجود دارد که بر خلاف یکدیگر حرکت میکنند و همین حرکت باعث فشرده شدن گاز کولر گازی میشود.
در واقع یکی از کمپرسورها ثابت و دیگری حرکت میکند؛ اما نحوه قرارگیری به گونه ای است که یکی برخلاف دیگری حرکت میکند. این حرکت به گونه ای تعبیه شده است که هم مبرد را فشرده میکند و هم آن را به سمت خروجی هدایت مینماید.
این مارپیچ حلزونی کمترین سر و صدا را ایجاد میکند، مصرف برق پایینی دارد و به صورت کلی راندمان بسیار بالایی از خود نشان میدهد. از کمپرسور اسکرال بیشتر برای کولرهای گازی بزرگ و ظرفیت زیاد استفاده میشود. در زیر به طو خلاصه مزایا و معایب این نوع موتور کولر گازی را شرح داده ایم.
مزایا کمپرسور اسکرال کولر گازی
- عمر بالاتر
- دارای صدا و لرزش کمتر نسبت به سایر کمپرسورها، به خصوص نوع پیستونی آن است.
- مصرف کمتر و بهینه انرژی (حدود 25 تا 30 درصد کمتر از کمپرسور پیستونی)
- ابعاد کوچکتری دارد و فضای کمتری را اشغال میکند.
معایب موتور کولر گازی اسکرال
- قیمت بالا آن نسبت یه سایر مدل ها
- نصب تنها روی کولر گازی با ظرفیت بالا
- آسیب پذیری آن در صورت عدم سرویس و روغن کاری بیشتر است.
تشخیص قدرت کمپرسور کولر گازی
برای تشخیص مناسب ترین قدرت کمپرسور کولر گازی، از معیاری به اسم BTU استفاده می کنند. در واقع این معیار نشان می دهد با توجه به فضا و مساحتی که دارید، نیازمند اسپلیت با چه ظرفیت و قدرتی هستید؛ و بعد از مشخص شدن آن، قادر به انتخاب و تشخیص مناسب ترین کمپرسور با قدرت مشخص هستید. هرچه عدد BTU بالاتر باشد، نشان دهنده بالاتر بودن میزان خنک کنندگی اسپلیت است.
انتخاب کولر گازی با قدرت موتور مناسب با فضا، از آن جهت اهمیت دارد که، بیشتر بودن ظرفیت موتور کولر گازی نسبت به فضا، باعث افزایش مصرف انرژی و هزینه های شما میشود و کمتر بودن آن باعث فرسودگی و تحلیل زودهنگام قطعات میشود.
انواع کمپرسور کولر گازی، از نظر قدرت
به طور کلی، موتور کولر گازی در بازار بر اساس قدرت خنک کنندگی، به سه دسته کلی به شرح زیر تقسیم میشود:
- کمپرسور کولر گازی T1 : از این نوع موتور کولر برای مناطق معتدل و نیمه معتدل، مثل شمال کشور استفاده می کنند و دارای قدرت خنک کنندگی کمتری است. این نوع کمپرسور در بازار به موتور سبک نیز معروف است.
- کمپرسور کولر گازی T2 : از موتور T2 برای مناطق آب و هوایی خنک و سردسیر استفاده میشود، که در این مناطق بیشتر از حالت گرمایشی کولر گازی استفاده میشود.
- کمپرسور کولر گازی T3 : از این نوع موتور، که قدرت خنک کنندگی بسیار زیادی دارد، برای مناطق گرمسیری مثل جنوب کشور استفاده میشود و به موتور سنگین معروف هستند.
موارد تاثیرگذار در انتخاب انواع کمپرسور کولر گازی
برای انتخاب نوع کولر گازی، باید قبل از هر چیز، به منطقه محل زندگی خود توجه کنید و با توجه به مواردی که در بالا توضیح دادیم، موتور کولر گازی مناسب با یکی از سه کلاس آب و هوایی را انتخاب کنید. اگر در مناطق گرمسیر زندگی میکنید، کمپرسور کولر گازی مدل پیستونی بیشتر کاربرد دارد.
در نتیجه تعمیرکار بیشتری نیز در این مناطق وجود دارد و بهتر است شما نیز از مدل پیستونی استفاده کنید. در مناطق سردسیر نیز استفاده از کولر گازی با کمپرسور روتاری توصیه میشود. البته اگر با هزینه بیشتر مشکلی ندارید و برای فضاهای بزرگ نیاز به کولر گازی داشته باشید، کولر گازی با کمپرسور اسکرال نیز گزینه مناسبی است.