وبلاگ

قطعات کولرگازی

lazy - فروش قطعات و لوازم یدکی برودتی کولری یخچالی و سردخانه - آرادبرودت

قطعات کولرگازی

اجزای کولر گازی به طور کلی شامل تمام قطعات و تجهیزاتی می باشد که در ساختار آن به کار رفته است . در تمامی برند ها و شرکت های سازنده از قطعات مشابهی استفاده می شود که هرکدام نقش جداگانه ای را ایفا می کنند. در مجموع تمامی قطعات کولر گازی مانند هر وسیله برقی دیگری  به دو قسمت الکتریکی و مکانیکی  همچنین داخلی و خارجی تقسیم می شوند.

کولرگازی قطعات کولرگازی مانند بسیاری از وسایل دیگر دارای قطعاتی است که از آن ها تشکیل شده است و مجموع آن ها کولرگازی را به وجود آورده است.

البته قطعات کولرگازی  قطعات کولرگازی شباهت زیادی به اجزای یخچال نیز دارد. درواقع فرآیند خنک سازی در کولرگازی مشابه با یخچال است و ابتدا گاز را به مایع تبدیل میکند و سپس مایع را به گاز(فریون) تبدیل می کند. این کار منجر به تولید سرما می شود.

در این مقاله قصد داریم شما را بیشتر با اجزای تشکیل دهنده کولرگازی قطعات کولرگازی اشنا کنیم؛

قطعات تشکیل دهنده کولر را می توان به دو بخش الکترونیکی و مکانیکی بخش بندی نمود؛

تقسیم بندی قطعات کولر گازی

بخش داخلی یعنی تجهیزاتی که داخل محیط مورد نظر نصب می شود و بخش خارجی یعنی اجزایی که بیرون از محیط قرار می گیرند و هماهنگ با هم کار می کنند.

در صورتی که کولر گازی خود را از نمایندگی های مجاز تهیه نموده باشید کمپرسور دستگاه شما 5 سال ضمانت داشته و قطعات یدکی کولر گازی شما 2 سال دارای ضمانت می باشد.

قطعات کولرگازی

قطعات کولرگازی

بعد از گذشت چند سال از کارکرد کولر گازی و اسپلیت ، به دلیل استهلاک و فرسودگی قطعات کولر گازی شاهد افت راندمان یا از کار افتادگی بعضی از قطعات مکانیکی کولر گازی  مثل کمپرسور ، موتور فن ، شیر برقی ، شیر های رفت و برگشت ، بلوور یونیت داخلی و پروانه یونیت خارجی و دیگر قطعات مکانیکی  مثل موتور فن کولر گازی یا الکترو موتور کولر گازی خواهیم بود که نشانه های آن عدم کارکرد صحیح کولر گازی می باشد.

در این حالت بهترین و سریع ترین راه برای برطرف کردن مشکلات پدید آمده ، تماس با نمایندگی مجاز کولر گازی می باشد.

اما در صورتی که کولر گازی بدون گارانتی یا بانه ایی تهیه نموده اید برای تامین قطعات یدکی آن باید با خدمات متفرقه تماس بگیرید زیرا نمایندگی رسمی کولر هایی مثل جنرال وجود نداشته و تامین قطعات کولر های جنرال در بازار آزاد با توجه به شناخت در رابطه قطعه مد نظر صورت پذیر می باشد.

بخش خارجی: کمپرسور یا موتور، کندانسور یا تقطیر کننده،  لوله مویین، فن

بخش داخلی: فن خنک کننده، اواپراتور یا تبخیرکننده ، فیلتر هوا، لوله تخلیه، دریچه

تقسیم بندی بر اساس اجزای الکتریکی و مکانیکی

اجزا مکانیکی قطعات کولرگازی

کمپرسور یا موتور، کندانسور یا تقطیر کننده، اواپراتور یا تبخیرکننده، گاز مبرد یا گاز خنک کننده، شیر انبساط یا لوله مویین، فیلتر هوا، سینی زیر کولر، لوله تخلیه و دریچه

اجزا الکترونیکی

الکتروموتور فن به همراه پروانه، برد الکتریکی، فیوز حرارتی اتوماتیک، سنسور تنظیم دما، خازن، تابلو برق

اجزای الکترونیکی قطعات کولرگازی

  • الکتروموتور فن به همراه پروانه
  • برد الکتریکی
  • فیوز حرارتی اتوماتیک (overload)
  • سنسورها
  • خازن
  • تابلو برق
  • تشریح اجزای مکانیکی کولر گازی

اجزای مکانیکی کولر گازی قطعات کولرگازی

  • کمپرسور (موتور)
  • کندانسور یا تقطیر کننده (Condenser)
  • اواپراتور یا تبخیر کننده یا سرد کننده (Evaporator)
  • گاز مبرد (گاز خنک کننده)
  • لوله مویی یا اکسپنشن شیر انبساط یا اکسپنشن وَلو (Expansion Valve)

قطعات کولرگازی الکتروموتور فن 

این جزء کولرگازی وظیفه چرخش کنترل سرعت پروانه فن را دارد. نحوه کار آن به این صورت است که با حرکت چرخشی پروانه، هوای خنک که در قسمت داخلی است به داخل اتاق انتقال پیدا می کند و یونیت خارجی نیز گرمای گرفته شده را به فضای بیرونی انتقال می دهد. این کار نیز توسط لوله های کندانسور اتفاق می افتد.

 

قطعات کولرگازی برد الکتریکی

نقش و وظیفه ای که برد الکتریکی دارد این است که فرمان ها را به قسمت های مختلف کولر و دستگاه منتقل می کند و به طور کلی عملکرد آن را کنترل می کند.

قطعات کولرگازی فیوز حرارتی اتوماتیک

فیوز حرارتی نقش حفاظتی در کولرگازی برای محافظت از کمپرسور را دارد. در واقع فیوز حرارتی در مقابل نوسانات برقی و دما و درجه حرارت  بالا از کولرگازی و کمپرسور حفاظت می کند.

قطعات کولرگازی سنسور تنظیم دما

سنسور تنظیم دما که روی اواپراتور نصب می شود برای تنظیم و کنترل کردن برودت و میزان سردی محیط مورد استفاده قرار می گیرد. وظیفه دیگر این سنسور فرمان قطع و وصل کمپرسور می باشد.

قطعات کولرگازی خازن

مهم ترین وظیفه ای که کمپرسور دارد این است که باعث افزایش گشتاور در زمانی که کمپرسور در حال راه اندازی است می شود. البته خازن دیگری نیز وجود دارد که وظیفه به راه انداختن موتور فن را در کولرگازی دارد.

قطعات کولرگازی تابلو برق

تامین برق مورد نیاز برای قسمت های الکتریکی کولر توسط تابلو برق صورت می پذیرد.

قطعات کولرگازی کمپرسور کولر گازی

کمپرسور نقش مهمی در کولرگازی دارد. عمل اصلی کندانسور جا به جایی گاز است. یعنی گاز را از اوپراتور بیرون کشیده و به سمت کندانسور می‌برد. پس از آن کمپرسور با ایجاد فشار لازم برای جریان یافتن مبرد از یک قسمت به قسمت دیگر را فراهم می‌کند. اینکار را از طریق ایجاد اختلاف انجام می‌دهد. لازم به ذکر است فشار معکوس در بخش مکش ضعیف تر از بخش رانش است.

کمپر-سور-کولر-گازی

 

کمپرسور کولر گازی قلب تپنده سیکل تبرید شناخته می شود و وظیفه متراکم کردن گاز را به عهده دارد و از دو جزء مکانیکی و الکتریکی تشکیل شده  .کمپرسور های متداول در کولر گازی به سه شکل طراحی و ساخته می شوند:
یک نوع از این کمپرسورها به نوع روتاری شناخته می شود كه با اتصال برق به موتور الکتریکی کمپرسور، موتور به دوران در آمده و به واسطه حالت خاصی که دارد گاز را از مسیر برگشت (پس از سرماسازی ) مکیده و با فشار وارد مسیر رفت میکند به این ترتیب عمل تولید سرما در کولر مداوم ادامه خواهد داشت .قطعات کولرگازی

نوع دیگر كمپرسور رایج در کولر های گازی نوع پیستونی است که عملکرد کلی آن شبیه کمپرسور روتاری بوده با این تفاوت که قطعات متحرک زیاد تری درون پوسته خود جای داده که این عامل باعث شده تا زودتر دچار مشکل شود.

در کمپرسورهای پیستونی مربوط به کولر گازی از وضعیت ۱۸ هزار تا ظرفیت ۶۰ هزار در سه مدل کوپلند و کارلترون و همچنین تکامسه موجود می باشد.قطعات کولرگازی

برندهای کمپرسور پیستونی که نام برده شد به ترتیب ساخت آمریکا ساخت تایلند و ساخت هند می باشند.

مدل های ساخت تایلند ۵۵۲۴قطعات کولرگازی

۵۵۳۰

۵۵۳۲

۵۵۳۵

۵۵۳۸

۵۵۴۲ وی باشند.

شکل سوم از کمپرسورهایی که در کولر های گازی قطعات کولرگازی استفاده می شود کمپرسور اسکرال می باشد که معمولا در ظرفیت های بالاتر از 24 هزار بی تی یو بر ساعت استفاده می شود .

قطعات متحرک به کار برده شده در این کمپرسور بسیار کم بوده و این عامل باعث شده تا عمر کمپرسور اسکرال نسبت به کمپرسور های روتاری و پیستونی بالا تر باشد و از نظر راندمان کاری دارای راندمان قابل قبولی باشند.

کمپرسورهای اسکرو که در حال حاضر بیشترین کاربرد را دارند از نوع کمپرسور های اسکرو شرکت کوبلن میباشند که در ظرفیتهای ۲۴ هزار تا ۶۰ هزار تولید شده است.

به طور مثال: کمپرسور ۳۰ هزار مدل اسکرال zr36 می باشد.

کمپرسور ۳۶ هزار مدل zr42 و کمپرسور zr72 ظرفیت آن ۶۰ هزار بی تی یو می باشد.

کمپرسورهای اسکرال ساخت شرکت کوپلند پوست خنک بوده که از نظر راندمان و طول عمر نسبت به دیگر کمپرسور های موجود در بازار راندمان بالاتری دارد

یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده کولرهای گازی کمپرسور است که وظیفه مکش گاز از اواپراتر و رانش آن به سمت کندانسور را برعهده دارد. کمپرسور فشار لازم را برای جریان یافتن مبرد از قسمتی به قسمت دیگر را از طریق ایجاد کردن اختلاف برقرار می کند.

این فشار در قسمت رانش قوی بوده ولی در قسمت مکش ضعیف است.

کندانسور کولر گازی

کندانسور مجموعه ای از لوله های مسی و صفحات آلومینیومی است و نوعی مبدل حرارتی به حساب می آید به این صورت که گاز مبرد (گاز فشار بالا) را از کمپرسور دریافت می کند و از آن جایی که اگر اين دما به شکلي از آن گرفته نشود سرم اسازي کيفيت مطلوبي نخواهد داشت کندانسور گرمای آن را جذب می کند و آن را به مایع تبدیل می کند سپس این گرما را به بیرون منتقل می کند.

اواپراتور کولر گازی از لوله‌های مسی و صفحاتی از جنس آلومینیومی مشبک تشکیل شده است که به سیم‌پیچ خنک کننده هم معروف است.

وظیفه کندانسور در کولر گازی تبدیل گاز پر فشار به مایع پر فشار می باشد و بیشترین مشکلی که برای کنداسور کولر گازی و اسپلیت رویت می شود به وجود آمدن نشتی مبرد می باشد.

در صورت بروز چنین مشکلی کم هزینه ترین راه نشت یابی و ترمیم نقطه نشت شده می باشد . در صورتی که تعداد نقاط نشت شده بیش از دو نقطه باشد تعویض کندانسور بهترین گزینه می باشد و در این حالت خرید قطعات کولر گازی مسیری سریع برای برطرف شدن مشکل کولر گازی شما محسوب می شود.

هوای اتاق از طریف محفظه ای که در بخش داخلی کولر گازی قرار دارد وارد اواپراتور می شود سپس اواپراتور این هوا را در سیستم های سرمایشی خنک کرده و یا در سیستم های گرمایشی گرم کرده و از طریق دریچه پایینی به اتاق برمی گرداند. در حقیقت کار اواپراتور معکوس عملکرد کندانسور است و برای تبخیر مایعات استفاده می‌شود.

هر چه سطح تماس لوله‌هاي اواپراتور با هواي اطراف بيشتر باشد انتقال حرارت بهتر و بازده عملكرد سيستم بالاتر می رود.

لوله های مسی به همراه صفحات آلومینیومی مشبک، کندانسور کولرگازی را تشکیل می دهند که در قسمت بیرونی کولر قرار گفته است. از وظایف کندانسور می توان به جذب گرمای مبرد و دفع سرما و انتقال و هدایت آن به محیط بیرون اشاره کرد.

کولر گازی و اسپلیت - فروش قطعات و لوازم یدکی برودتی کولری یخچالی و سردخانه - آرادبرودت

قطعات کولرگازی اواپراتور

کار اصلی اوپراتور گرفتن گرما از محیط است. اوپراتور برای اینکار گرمای محیط را جذب می‌کند. بنابراین مبرد داخلی را تبخیر می‌کند. یعنی هوای فضای بیرونی به کمک محفظه بخش داخلی مکیده می‌شود. پس از ورود این هوا به داخل اوپراتور هوا سرد یا گرم شده و از طریق دریچه به محیط منتقل می‌شود.

اواپراتور کولر گازی وظیفه تبادل سرما با محیط تحت پوشش را بر عهده دارد . معمولا علاوه بر مشکلات نشتی در اواپراتور کولر گازی و اسپلیت گرفتگی پخش کن از دیگر مشکلاتی می باشد که دیده می شود و برای برطرف نمودن آن باید  شستشوی مدار با گاز ازت صورت پذیرد

اواپراتور گرما را از محیط جذب کرده و موجب تبخیر مبرد داخلی می شود. در واقع اواپراتور ابتدا به مکش هوای اتاق به کمک محفظه بخش داخلی می پردازد و سپس به اواپراتور وارد می کند. اواپراتور این هوا را سرد کرده و از دریچه پایینی به داخل منتقل می کند.

اواپراتور نیز از لوله‌های مسی و صفحه های آلومینیومی شبکه ای با طراحی خاص تشکیل شده اند. ناگفته نماند که برخی از تولیدکنندگان هم از فلزات دیگری به جز مس برای تولید لوله‌های اواپراتور و کندانسور استفاده می‌کنند. ولی فلز مس از سایر فلزات رایج تر است.

قطعات کولرگازی گاز خنک کننده

گاز مبرد در بخش اواپراتور قرار دارد و این خاصیت را دارد که از حالت مایع به گاز و از حالت گاز به مایع تبدیل شود. این گاز ابتدا با دریافت گرمای محیط از حالت مایع به گاز تبدیل می شود سپس در بخش کندانسور با پس دادن گرما مجدد به حالت مایع برمیگردد. این چرخش توسط کمپرسور انجام می شود. بیشتر کولرگازی ها و اسپلیت ها از گاز فریون استفاده می کنند.

گاز خنک کننده یا همان مبرد در قسمت اواپراتور قرار دارد و به تبدیل گاز به مایع و مایع به گاز می پردازد. نیرویی که برای به حرکت درآوردن گاز در سیستم به کار می رود توسط کمپرسور تامین می شود.

لازم به ذکر است برای سفارش و خرید گازهای مبرد می توانید به صفحه گازهای مبرد مراجعه کنید.

قطعات کولرگازی لوله مویین

کاری که لوله مویین انجام می دهد این است که فشار گاز مبرد را تا حدی کم کرده و شرایط مناسب برای تبخیر را در اواپراتور به وجود می آورد.

در حقیقت شیر انبساط، یک لوله بسیار نازک و قطعه ای است که در برخی مواقع به آن شیر کنترل و یا شیر تنظیم نیز گفته می شود. یکی از وظایف عمده لوله مویی کنترل جریان مبرد ورودی به اواپراتور است.

قطعات کولرگازی اجزای الکترونیکی کولرگازی

اجزای الکترونیکی کولرگازی نیز شامل موارد زیر است:

  • الکتروموتور فن همراه با پروانه کولرگازی
  • برد الکتریکی کولرگازی
  • فیوز حرارتی اتوماتیک یا اورلود
  • سنسورهای کولرگازی
  • خازن
  • تابلو برق

    قطعات کولرگازی الکتروموتور فن

    این قطعه وظیفه چرخش و کنترل سرعت پروانه فن را به عهده دارد. یعنی حرکت دورانی پروانه، هوایی که در محفظه اوپراتور سرد شده است را به داخل اتاق هدایت می‌کند. اینکار را در بخش یونیت داخلی انجام می‌دهد. در یونیت خارجی گرمای گرفته شده از گاز مبرد به وسیله لوله‌های ‌کندانسور وارد فضای بیرون می‌شود.

    قطعات کولرگازی برد الکتریکی

     

    برد الکتریکی

    برد الکتریکی

    وظیفه برد الکتریکی صدور فرمان و نظارت بر عملکرد قسمت‌های ‌مختلف کولرگازی است.

قطعات کولرگازی فیوز حرارتی اتوماتیک

همانطور که از نام این قطعه پیداست، این قطعه وظیفه حفاظتی دارد. یعنی از کمپرسور کولرگازی مراقبت می‌کند. به معنای کامل تر فیوز حرارتی در برابر نوسانات برق، درجه حرارت بالا و دمای بیش از حد کمپرسور را حفظ می‌کند.

قطعات کولرگازی سنسور تنظیم دما

محل اصلی نصب این سنسور بر روی اوپراتور است. از این قطعه برای کنترل برودت و تنظیم سرمای محیط استفاده می‌شود. همچنین این قطعه مسئول انتقال فرمان قطع و وصل کمپرسور است.

قطعات کولرگازی خازن

وظیفه افزایش گشتاور در زمان راه اندازی کمپرسور بر عهده خازن است. همچنین برای راه اندازی موتور فن نیز از خازن استفاده می‌شود.

قطعات کولرگازی تابلو برق

این قطعه همانطور که از نامش پیداست برای تامین برق مورد نیاز در بخش‌های ‌الکتریکی طراحی شده است.

جمع بندی

به طور کلی هر یک از قطعات کولرگازی وظایف به خصوصی دارد.

برای جلوگیری از خراب شدن اجزای کولر گازی باید در حفظ و نگهداری آن دقت کافی داشته باشید و از سرویس دهی و خدمات پس از فروش استفاده کنید. در تعمیر خرابی کولرگازی و اجزای آن حتما از افراد متخصص استفاده کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *